Mierea de rapiță este obținută dintr-o plantă de natură oleaginoasă, numită rapiță.
Rapița conține proteine, substanțe minerale (calciu, fier, sodiu), glucide, grăsimi și vitamine (A, B1, B2, C, betacaroten).
Mierea de rapiță este prima miere extrasă în anul apicol, și are proprietăți de vindecare deosebite, fiind recomandată atât pentru bolile ce afectează rinichii, cât și în cazul celor ce afecteaza sistemul osos, întrucât uleiul de rapiță conține coenzima Q3, care este benefică oaselor.
Acest sortiment deosebit ajută la menținerea elasticității pereților vasculari și contribuie la scăderea nivelului de colesterol.
Mierea de rapiţă are efecte calmante şi relaxante, fiind recomandată atât persoanelor care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, cât și celor ce suferă de depresie, anxietate sau insomnie.
Acest tip de miere are o puternică acțiune antibacteriană, eficiența sa în combaterea unor numeroase categorii de germeni (streptococ, stafilococ, helicobacter pylori etc.) fiind demonstrată științific.
Din punct de vedere cosmetic, mierea de rapiță are un conținut ridicat de vitamina E, fiindu-i recunoscute și demonstrate beneficiile în lupta față de îmbătrânirea pielii, menținând elasticitatea și tonicitatea acesteia, atenuând ridurile.
Datorită oligoelementelor pe care le conţine (bor şi calciu), mierea de rapiţă este recomandată persoanelor care suferă de reumatism.
Mierea de rapiță cristalizează mai repede decât alte sortimente, uneori chiar și în fagure, datorită procentului ridicat de glucoză.
Este o miere cu o textură extrem de fină, având o nuanță de galben foarte deschis și cu un miros deosebit. Mierea de rapiță este foarte apreciată, întrucât nu are un gust la fel de dulce precum alte sortimente.
Este o miere cremoasă, tartinabilă, fiind o idee delicioasă pentru un mic dejun sănătos și nutritiv!