Mierea poliflora – Ce este?
Mierea în general poate fi clasificată în două mari categorii, miere monofloră şi poliflora. Mierea monofloră este produsă de albine din nectarul provenit de la o singură plantă. Cele mai cunoscute sortimente de miere monofloră ar fi mierea de salcâm, tei sau rapiţă.
În schimb, mierea polifloră este preparată de albine din nectarul provenit de la mai multe plante. Apicultorii bătrâni în loc de mierea polifloră, spun despre acest sortiment de miere că este „de fâneaţă”.
Din ce motiv mierea polifloră este prezentă pe piaţă având culori diferite?
Cel mai probabil la piaţă aţi observat că mierea polifloră tinde să difere în ceea ce priveşte culoarea. Uneori culoarea este galben-roşiatic închis, iar unele borcane cu miere polifloră din contră prezintă o culoare de galben deschis. Mierea polifloră poate să difere foarte mult din punct de vedere al culorii.
Cel mai probabil v-aţi întrebat care din aceste sortimente de miere este mai bună. Mierea polifloră de culoarea deschisă sau din contră mierea de culoare mai închisă? Mulţi dintre cumpărători se întreabă dacă este normal ca mierea să difere în ceea ce priveşte culoarea, mai ales că indiferent de culoare, se numeşte tot „miere poliflora”.
Culoarea mierii diferă în funcţie de plantele din care albinele au cules nectarul necesar preparării mierii. În prima parte a verii, când peisajul este presărat cu flori vesele şi culori foarte deschise, mierea polifloră recoltată are tendinţa să fie mai deschisă la culoare. Spre sfârşitul verii, câmpurile, dealurile, fâneţele sunt pline de flori mai inchise la culoare. Din aceste flori, albinele recoltează nectar din care prepară mierea polifloră mai închisă la culoare. Mierea polifloră are un gust, o aromă puternică.
În general mierea închisă la culoare este o miere în care concentraţia de vitamine şi mai ales minerale este mai ridicată. Mierea polifloră recoltată în perioada de sfârşit a verii de pe fâneţe este o miere de foarte bună calitate, cu arome si calitaţi gustative şi chiar medicinale extraordinare.
Motivul pentru care iubim mierea polifloră
Albinele sunt nişte fiinţe extraordinare. Lucrătoarele cât e ziua de lungă, umblă pe câmpuri şi culeg nectar din zeci sau chiar sute de specii de plante. Fiecare plantă este diferită nu doar în modul în care arată. Unei plante-i place foarte mult solurile scăldate în lumina soarelui. Prin urmare asimiliează foarte bine un anumit număr de minerale, în diferite concentraţii. Unei alte plante-i place umbra, solurile sărace, etc.
Fiecare plantă creşte în anumite condiţii de sol şi climă, iar din arealul în care creşte absoarbe în felul propriu din sol doar anumite minerale şi în cantităţi diferite. Se ajunge astfel că nectarul fiecărei plante să difere foarte mult, ca număr de elemente, concentraţie şi aromă.
Albinele culegând nectar din zeci sau chiar sute de specii de plante, ajung să înglobeze în mierea din stup un şir foarte lung de minerale şi vitamine în concentraţii diferite. Acesta este şi motivul pentru care ador şi recomand cu atâta căldură mierea polifloră în defavoarea altor tipuri de miere. Pentru că mierea poliflora este foarte complexă în conţinut şi proprietăţi.
Recomandări speciale
Consumul constant de miere înglobează beneficii de necontestat asupra stării de bine a corpului uman. Se ştie spre exemplu, că apicultorii în general au o viaţă mai lungă comparativ cu persoane din alte brezle. Cu siguranţă consumul de miere şi alte produse ale stupului, plus zecile de „injecţii cu venin” primite de-a lungul anului vitalizează şi prelungesc viaţa apicultorilor.
Întotdeauna am recomandat consumul constant de miere, nu doar în caz de boală. Dimineaţa spre exemplu, o felie de pâine integrală unsă bine cu miere polifloră, la care adăugăm un pahar de lapte va fi un mic dejun foarte sănător nu doar pentru copii, dar şi pentru oamenii maturi. Mierea pe lângă vitamine şi minerale, va aduce în organism zaharuri naturale, de foarte bună calitate. Aceste zaharuri vor oferii energie necesară funcţionării la parametrii normali a organismului.
Mulţi copii sunt dependenţi de sucurile carbogazoase. De fapt sunt dependenţi de zaharurile nesănătoase din aceste sucuri. Oferiţi copiilor miere în timpul mesei, iar corpul lor va fi satisfăcut cu nişte zaharuri naturale.
Suc de ridiche + miere
Mierea poliflora ajută foarte mult în caz de răceli. Va aduce un plus de energie corpului pentru a lupta mai bine cu boala. În caz de tuse, mierea poate acţiona similar cu siropurile de tuse de pe piaţă. În perioada de iarnă, cumpăr câte o ridiche neagră în care fac o scobitură în respectiva scobitura, adaug o linguriţă de miere. Scobitura se va umple de suc de ridiche îndulcit cu miere. Acest preparat alungă tusea.
Persoanele aflate în convalescenţă, care sunt slăbite sunt sfătuite să consume miere polifloră. Mierea polifloră le va oferii energia necesară să treacă într-un timp cât mai scurt de această perioadă. Persoanele anemice sunt sfătuite să consume miere polifloră, pentru că acest tip de miere este concentrată în fier şi alte elemente esenţiale organismului.
Atenţionări privind consumul de miere polifloră!
Întotdeauna recomandarea medicului este sfântă. Prin urmare acolo va trebui să căutaţi prima dată răspunsul la întrebări.
În general mierea polifloră este un aliment care conţine multe minerale. Consumat de copiii prea mici, acest tip de miere poate provoca stări de constipaţie. La o vârstă aşa fregedă, copii nu au un sistem imunitar foarte bine dezvoltat, iar dacă mierea nu este de calitate, pot să apară probleme de sănătate foarte mari. Aşa că mare grijă de unde cumpăraţi mierea şi fiţi cu băgare de seama vis a vis de calitatea ei.
În încheiere nu pot decât să vă urez poftă bună şi să vă rog ca printr-un comentariu să ne împărtăşiţi modul dumneavoastră de a consuma mierea!
În general câtă miere consumaţi într-un an? Aţi ales vreodată deliberat mierea polifloră în defavoarea altor sortimente, sau v-aţi decis să cumpăraţi miere polifloră doar datorită preţului?